August 8, 2022
Deshidratarea pe timp de caniculă
Alegerile pe care le facem ne influenteaza in mod direct atat viata personala, cat si viata profesionala. Modul in care ne hranim, conditia fizica si stilul de viata reprezinta factori cheie in asigurarea starii noastre de bine.
Cum sa facem fata stresului cotidian, dar mai ales, cum sa ne mentinem starea de bine?
Sa nu uitam ca sanatatea incepe in bucatarie – la baza unui maxim de performanta si mentinerea unui status nutritional optim, sta alimentatia.
De ce avem nevoie de hrana?
Organismul uman este un mecanism ce nu are capacitatea de a inmagazina caldura, si functioneaza normal doar in conditiile unui aport constant de energie – alimentele.
Auzim frecvent termenul de “metabolism” in discutiile asociate alimentatiei. Dar ce este metabolismul?
Totalitatea reactiilor din corpul nostru, responsabile de mentinerea “in viata” a celulelor, reactii de degradare a substantelor si de recombinare in diversi compusi specifici, necesari, definesc notiunea de metabolism. Cand discutam despre functionare minima, ne referim la metabolismul bazal – nivelul minim de energie necesar mentinerii functiilor vitale ce reprezinta estimativ 2/3 din consumul zilnic de energie. Excesul este fie excretat prin diverse mecanisme, fie depozitat.
Cum stim care este nivelul minim necesar?
Metabolismul bazal se afla in stransa legatura cu o serie de factori care dicteaza organismului cat de repede se petrec aceste reactii si cat de mult trebuie sa mancam astfel incat sa acoperim necesarul. Acestia sunt fondul genetic, varsta, sexul, starea de sanatate, medicamentatia (atunci cand este cazul), masa si compozitia corporala si, nu in ultimul rand, nivelul de activitate fizica. In functie de specificitatea acestor factori, metabolismul nostru va avea un profil mai rapid, normal sau lent.
Eu unde ma situez?
Verificarea corectitudinii aportului energetic se poate face foarte simplu: prin calcularea indicelui de masa corporala, care tine cont de greutatea si de inaltimea noastra. In functie de valoarea IMC vom sti daca suntem subponderali, avem o greutate normala sau suntem supraponderali sau obezi.
Tu cand ti-ai calculat ultima data indicele de masa corporala?
Comments are closed.
One thought to “Despre homeostazie si metabolism”
Pingback:NutriEtique – Despre nutrienți | Nutrietique