Contact Nutrietique: +(40) 766 270 873

Zaharul în dieta copiilor

Bomboane, biscuiți, înghețată, zahăr. În mod frecvent, dulciurile apar în dieta copiilor pe post de recompensă pentru un comportament adecvat, pentru a salva timp, pentru a îmbunătăți starea de spirit a copilului sau pentru a sărbători un eveniment important.

 

Ce spun statisticile? 

Statistici recente cu privire la prevalența obezității în rândul copiilor spun că: 

  • La nivel global, în 2019, cca. 38,2 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani erau supraponderali sau obezi. 
  • Excesul de greutate și obezitatea sunt legate de mai multe decese la nivel mondial decât subponderea. 
  • In România, în 2019, 1 din 6 băieți si 1 din 10 fete cu vârsta de 7-9 ani sufereau de obezitate, iar 1 din 5 fete si 1 din 6 băieți erau supraponderali. 

 

Cat de mult zahăr este recomandat? 

Nutriția în primii 2 ani de viață influențează în mod direct starea de sănătate a adultului de peste ani, de aceea alimentația adecvată este esențială în copilăria timpurie pentru a asigura creșterea și dezvoltarea armonioasă, pentru formarea unui sistem imunitar puternic și pentru dezvoltarea neurologică și cognitivă. 

În primii doi ani de viață zahărul va fi prezent în alimentația copilului ca parte integrantă din compoziția chimică a alimentelor și nu ca îndulcitor adăugat. Astfel distingem zahărul prezent în mod natural în lapte – lactoza, dar și zahărul din fructe și legume – amidon, sorbitol, maltitol, fructoză, glucoză, fructooligozaharide. 

Din punct de vedere fiziologic, copilul între 0-2 ani nu necesită un aport suplimentar de zaharuri în alimentație și de aceea își va asigura necesarul energetic, dar și cel de vitamine și minerale din laptele matern/ formule de lapte și ulterior din alimentele introduse progresiv. În această perioadă se va ține cont de faptul că zahărul, mierea de albine, siropul de agave, de arțar sau orice alt îndulcitor nu se va adăuga în ceai, în lapte, budinci sau piureuri întrucât aceștia nu doar că nu sunt necesari, însă îi pot provoca copilului probleme dentare, inflamație, hiperactivitate.

În același context este bine să ținem cont și de sursele ascunse de zahăr din alimente ce în multe dintre cazuri sunt reprezentate de cereale, griș, piureuri și borcănele pentru copii, biscuiți pentru sugari, produse făinoase ce conțin făină albă, sucuri și siropuri de fructe, budinci, crème tartinabile etc. Se recomandă astfel citirea etichetelor produselor alimentare și prepararea alimentelor, pe cât posibil, în casă.

În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 2-18 ani este recomandat ca maxim 5% din totalul necesarului energetic zilnic să fie reprezentat de zahăr (glucide simple), adică un maxim de 33g de zaharuri simple pentru o dietă de 1500 Kcal/ zi. Cele 33g de zaharuri simple se traduc astfel prin 2 banane sau 2 mere medii pe zi. De reținut ar fi că un pachet de biscuiți cu cremă sau un baton de ciocolata de 60-80g depășesc cele 33g de zaharuri simple pe zi și că, de cele mai multe ori, în cazul dulciurilor din comerț discutăm despre îndulcitori ultraprocesați combinați cu surse de grăsimi saturate.

 

Cum limităm consumul de zahăr?

Între 0 și 6 luni alimentația copilului se va face exclusiv la sân sau pe baza de formule de lapte în cazul în care alăptarea nu este posibilă. Ulterior, în timpul diversificării se vor introduce elemente noi conform schemei de diversificare și se vor evita sursele de zahăr concentrat – fresh-uri, iaurturi cu fructe, biscuiți, înghețată, miere de albine, sirop de agave, sirop de arțar gemuri și dulcețuri cu zahăr. După vârsta de 2 ani este de preferat ca sursele de zahăr să fie reprezentate în continuare de fructe, iar în cazul în care discutăm despre un copil care consumă dulciuri în mod frecvent, schimbarea se va face în mod treptat și pe termen lung: se vor limita banii de buzunar în detrimentul alimentelor preparate acasa,  dulciurile din comerț vor fi înlocuite cu prăjituri preparate în casă, pe bază de făină integrală și cu fructe adăugate, se va încuraja consumul de fructe și de legume proaspete și se va menține disciplina la nivelul întregii familii, astfel încât copilul să nu se simtă pedepsit și să poată urma exemplul dat de părinți.

 

 

Bibliografie: 

1. Sugar_Intake_in_Children_and_Adolescents_and_Its_Effects_on_Health

2. Boli_netransmisibile/obezitatea

3. WHO Fact-sheet 

4. WHO Guidelines to address overwieght