August 8, 2022
Deshidratarea pe timp de caniculă
Contact Nutrietique: +(40) 766 270 873
March 20, 2022 - admin
Comments are off for this post.
Conform Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului, “Etichetele produselor alimentare ar trebui să fie clare și ușor de înțeles pentru a-i ajuta pe consumatorii care doresc să facă alegeri în mod mai avizat în privința produselor alimentare și a regimului alimentar.”
În viața de zi cu zi, acest lucru a fost tradus de către producătorii din industria alimentară prin etichete ce conțin în mod obligatoriu elemente precum denumirea produsului, numele producatorului și date de contact, lista de ingrediente, informații nutriționale, cantitate, sugestii de preparare, de consum, sau depozitare și, nu în ultimul rând, termenul de valabilitate sau cel de consumabilitate și informații despre alergeni. Toate aceste elemente descriu în mod succint produsul alimentar și informează consumatorul cu privire la compoziția, utilizarea și valoarea nutritivă a produsului alimentar.
Cu toate acestea, în timp, informațiile din declarația nutrițională s-au dovedit a fi dificil de înțeles pentru consumatori, iar prevalența afectiunilor metabolice a crescut, astfel că, în anul 2014, Organizația Mondială a Sănătății, prin intermediul Planului European de Acțiune 2015-2020, solicită țărilor să dezvolte și să implementeze sisteme noi de etichetare, ușor de înțeles și capabile să ofere consumatorilor o interpretare suplimentară a informațiilor nutriționale.
Ca urmare a acestei decizii, în anul 2017, în Franța , Oqali împreună cu Autoritatea de Sănătate Publică au decis introducerea sistemului grafic Nutri-Score in paralel cu etichetarea clasică pentru a satisface directiva planului OMS.
Ce este Nutri-Score?
Nutri-Score este un reper grafic bazat pe o scară de 5 culori asociate cu litere, ce variază de la A (verde închis) pentru acele produse cu o calitate nutritivă superioară ce ar trebui consumate frecvent, la E (portocaliu închis) pentru produsele cu o calitate nutrițională inferioară, ce ar trebui consumate ocazional. Astfel, cu ajutorul Nutri-Score, consumatorii pot identifica și compara cu ușurință produsele alimentare în funcție de caracteristicile lor și pot controla astfel frecvența consumului pe diferite categorii de alimente.
Cum funcționează
Sistemul ia în considerare elementele ale căror consum excesiv dăunează sănătății (adică energie ridicată, zaharuri, acizi grași saturați și sodiu) și elemente ce promovează menținerea stării de sănătate (proteine, fibre și cantitatea de fructe, legume, leguminoase, nuci și rapiță, nuci și uleiuri de măsline), pentru 100g sau 100mL de produs.
Clasa A indică alimentele cu cea mai ridicată valoare nutrițională, clasele B, C si D indică alimente cu valoare nutrițională intermediară, iar clasa E indică produsele cu o valoare nutrițională scazută. Astfel, cu ajutorul Nutri-Score, consumatorii pot identifica și compara cu ușurință produsele alimentare în funcție de caracteristicile lor și pot controla astfel frecvența consumului diverselor categorii de alimente.
Cum se calculează Nutri-Score?
Nutri-Score se calculează pe baza informațiilor nutriționale / 100 de grame. Practic, pentru obtinerea punctajului (literei Nutri-score) se ține cont de cantitatea de nutrienți care ar trebui limitată: energie, acizi grași saturați, zaharuri, sare și de cantitatea de nutrienți și alimente care ar trebui încurajate (fibre, proteine, fructe, legume, legume, nuci și rapiță, uleiuri de nucă și măsline). Cu cât scorul este mai mic, cu atât nota literelor este mai bună.
Beneficii
De asemenea, pentru consumatori, sistemul grafic de etichetare permite:
Nutri-score in Romania
Nutri-Score a fost deja implementat în țări din UE precum Franța, Belgia, Olanda, Germania, Spania și Luxemburg, iar la începutul anului 2021 Nutri-Score a fost implementat și în Romania, în cadrul unor lanțuri de hypermarketuri ca parte a unei initiațive voluntare.
Bibliografie