August 8, 2022
Deshidratarea pe timp de caniculă
Contact Nutrietique: +(40) 766 270 873
August 1, 2022 - admin
Comments are off for this post.
La nivel mondial, în săptămâna 1-7 August este sărbătorită săptămâna alimentației la sân. Conform declarației reprezentanților OMS și UNICEF, tema din acest an este “Susținerea alăptării: Educație și Suport” (En. Step up for breastfeeding: Educate and Support).
Alăptarea la sân în primele 6 luni de viață asigură într-un mod echilibrat creșterea și dezvoltarea și prezintă multiple beneficii atât pentru copil cât și pentru mamă.
Pentru copil, alimentația la sân asigură în proporții optime și cu biodisponibilitate ridicată toate principiile nutritive necesare creșterii și dezvoltării neuropsihice și senzoriale armonioase: proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale. În plus, prezența factorilor de creștere, a anticorpilor, a eritropoietinei, lactoferinei și imunoglobulinelor asigură efecte benefice asupra stării de sănătate datorită efectului de protecție antiinfecțioasă și antialergică, dar și protecție împotriva afecțiunilor metabolice precum diabetulul zaharat insulinodependent, enterite sau malnutriție. De asemenea, alăptarea inițiată prompt facilitează eliminarea meconiului, limitează scăderea ponderală postnatală și diminuează hipoglicemia neonatală.
Pentru mamă, beneficiile alăptării se manifestă atât în plan psihoemoțional cât și al stării de sănătate.
Din punct de vedere psihoemoțional, alăptarea generează emoții pozitive reducând astfel riscul de abandon, neglijare sau maltratare a copilului.
În același timp, alăptarea implică revenirea mai rapidă la greutatea dinaintea sarcinii datorită creșterii necesarului energetic zilnic ca urmare a lactație. În plus, alăptarea influențează în mod benefic starea de sănătate a mamei prin reducerea riscului de mastită, de cancer ovarian și de sân, scade incindeța osteoporozei în perioada postmenopauzală, induce grade mai ușoare de sângerare post partum și implicit forme mai ușoare de anemie.
Și poate că cel mai important aspect este că alăptarea dezvoltă legături afective profunde și durabile între mamă și copil, ceea ce implică un risc mai redus de apariție a depresiei post-partum.
Bibliografie